Oorzaken voetpijn

Veel mensen krijgen vroeg of laat wel eens te maken met pijn aan één of beide voeten. Aangezien je er dagelijks met je volle gewicht op steunt, is dat natuurlijk niet abnormaal. Het is uiterst vervelend als de voetpijn zo erg is, dat het moeilijk is om op die voet te steunen. Om te weten of de voetpijn vanzelf zal overgaan, of hij behandelt moet worden, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de pijn.

Hoe manifesteert voetpijn zich?

Voetpijn kan je ervaren op verschillende manieren. Het kan zijn dat de pijn zeurend is, maar ook steken zijn mogelijk. Sommige mensen zullen de hele tijd voetpijn ervaren en bij anderen is het op en af. Ook kan het zijn dat je de voetpijn enkel voelt wanneer je erop staat. Bovendien kan je voetpijn ervaren op alle plaatsen in de voet, zowel bovenaan als onderaan, maar ook onder de teennagels.

Wat is de oorzaak van mijn voetpijn?

Er zijn verschillende oorzaken die jouw voetpijn kunnen veroorzaken. Hier zullen we voor jou de belangrijkste oorzaken opsommen. Wanner de pijn gedurende langere tijd blijft aanhouden, moet je je zeker tot een arts richten.

Uitwendige factoren

Voetpijn wordt niet altijd veroorzaakt door pijn binnen je lichaam. Het is ook mogelijk dat de pijn te wijten is aan een externe oorzaak. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan slechte, of te kleine schoenen. Ook door te lang recht te staan, kan je voetpijn ontwikkelen. Dit komt dan van de druk die je lichaam uitoefent op jouw voeten.

Veroudering

De meest voorkomende inwendige oorzaak van voetpijn, is veroudering. Door veroudering van het kraakbeen en de gewrichten, kan artrose ontstaan. Ook je handen en nek zijn gevoelig voor artrose, maar meestal treden de pijnklachten eerst op in de voeten.

Diabetes

Ook diabetes kan enkele aandoeningen veroorzaken. Zo krijgen mensen met diabetes vaker breuken in de botjes van de voet. Ook zweertjes komen vaak voor!