Oorzaken blaren op voeten

Hoewel de meeste mensen zeggen dat een blaar pijn doet, is het niet de blaar zelf die pijn doet. Het lichaam ontwikkelt namelijk pas blaren, wanneer er een gedeelte van de huid beschadigd is. Het waterachtige blaasje geeft de huid de kans om te genezen, zonder dat er externe stoffen in aanraking kunnen komen met de beschadigde huid. Toch blijven blaren heel vervelend, ook nu je weet dat je lichaam ze aanmaakt voor een spoedig herstel. Om deze reden kan het goed zijn om te weten wat blaren veroorzaakt op de voeten. Zo kan je ze in de toekomst proberen te voorkomen.

Wat veroorzaakt er juist blaren op de voeten?

Wanneer iemand geen sokken draagt in zijn schoenen, zal die al snel merken dat er heel wat wrijving ontstaat tussen de huid en de schoen. Die wrijving zal ervoor zorgen dat er een beschadiging ontstaat. Het onderliggende weefsel zal zich hierdoor vullen met een waterachtige vloeistof. Dit is ook meteen de reden waarom je een bultje ziet verschijnen.

In combinatie met wrijving is ook vocht een belangrijke oorzaak van blaren. Normaal gezien, zal het zweet van je voeten worden opgenomen in je sokken. Wanneer je slechte sokken draagt, of zelfs helemaal geen sokken draagt, zal er te veel vocht ontstaan binnen je schoen. Op dat moment kunnen je voeten niet meer ademen. Dit in combinatie met wrijving zorgt ervoor dat je sneller blaren gaat ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je kousen kiest die veel vocht opnemen.

Ook schoenen die niet goed passen, kunnen een katalysator zijn voor het ontstaan van blaren. Als je de juiste schoenen draagt, zullen je voeten goed vastzitten en zal er weinig wrijving ontstaan. Mocht je daarentegen te grote schoenen dragen, dan zal er net meer wrijving ontstaan, wat betekent dat je sneller blaren zal ontwikkelen.