De avond 4-daagse

Tijdens de avond 4-daagse, een jaarlijks evenement, hebben deelnemende wandelaars slecht één doel. In vier dagen tijd moeten de deelnemers een bepaalde afstand hebben afgelegd.

In de vroege jaren van 1900, werd dit wandelevenement voor de eerste maal georganiseerd in het Nederlandse Nijmegen. Voor een hele tijd werden er nadien geen vierdaagse wandelingen meer georganiseerd, meestal om politieke redenen.

Pas na de tweede wereldoorlog, werden de 4-daagse avondwandelingen weer in ere hersteld. Verschillende lokale wandelverenigingen organiseren sindsdien, jaarlijks het avondvierdaagse avond-wandelevenement. Helaas was er in het jaar 2020 ook geen evenement gepland, omwille van het coronavirus. Naast Nederland, worden er ook in Suriname van deze vierdaagse avondwandelingen voorzien.

Hoe ver wordt er gewandeld?

Aangezien de lokale verenigingen de wandelingen voor zoveel mogelijk mensen willen stimuleren om mee te doen, bieden ze vaak verschillende afstanden aan. Meestal gaat het van zo’n 3 kilometer, tot 15 of zelfs 20 kilometer voor de gevorderde wandelaars. Het is dan de bedoeling, dat je als deelnemer, op vier dagen tijd deze afstand aflegt.

Gezinnen met kinderen kiezen veelal voor de kleinste tocht, zij gaan dan elke avond van de vierdaagse een klein blokje wandelen in hun eigen straten. Voor de doorwinterde lopers, wordt er op grote evenementen vaak ook een grotere afstand voorzien, die ze op vier avonden tijd kunnen uitlopen.

Moderne tijden

Zoals altijd, zijn er ook al modernere varianten van dit evenement ontstaan. Zo zijn er bijvoorbeeld websites gemaakt, waarop je je kan inschrijven om mee te doen aan zo’n vierdaagse. Bovendien kan je ook al routes uitstippelen via een app, zodat je meteen ziet hoeveel kilometer je gaat wandelen.

Naast de wandelevenementen, zijn er vandaag de dag ook al varianten opgedoken waarbij deelnemers op vier avonden tijd een bepaalde afstand moeten afleggen met de fiets of mountainbike.